Hoe ziet de digitale gemeente van 2035 eruit en hoe kunnen gemeentelijke organisaties hierop anticiperen? Voor gemeentesecretarissen en de gemeentelijke top die vooruit willen kijken, zijn dit de belangrijke vragen van nu. A&O fonds Gemeenten formeert daarom een Denktank Digitale Gemeente 2035 en organiseert een dialoog tussen de vier leden van de Denktank en experts. Meld je hier aan voor vier talkshows en praat mee.

De belangrijkste vraag is: Welke stappen moet het topmanagement in de organisatie en met het personeel nu zetten om goed voorbereid te zijn?

Vier talkshows over de digitale toekomst

We organiseren vier online talkshows waarin we op zoek gaan naar het antwoord. Dat doen we aan de hand van vier relevante thema’s. De gespreksleider is Nathan de Groot. Meld je hieronder aan voor de eerst volgende.

Disruptie - Vormgeven van verandering

vrijdag 20 mei, 11.30-13.00 uur


Denktanklid:
Jaring Hiemstra, strategisch adviseur publieke sector en docent leergang Digitaal leiderschap voor gemeentesecretarissen (VGS). Auteur van Moderne Digitale Provincie: succesvol organiseren en digitaliseren (2021).

Experts:
Menno Lanting
, dé expert op het gebied van de impact van de snel veranderende wereld op innovatie, organisaties en leiderschap. Auteur van Uit het transformatiemoeras (2021). Gemeentelijk expert volgt.
Bob de Wit, hoogleraar Strategisch Leiderschap, Universiteit Nyenrode.

De gasten spreken over hoe het transitietraject op weg naar 2035 ingezet moet worden en hoe je als leidinggevende omgaat met complexiteit daarvan. Oude competenties verliezen hun waarde en nieuwe competenties worden ontwikkeld en toegevoegd. Randvoorwaardelijk voor de moderne digitale gemeente is een digitale visie en digitaal leiderschap.

GovTech - Publieke dienstverlening: nieuw burgerschap

vrijdag 3 juni, 11.30-13.00 uur


Denktanklid:
Nitesh Bharosa, hoogleraar GovTech, TU Delft, lid Taskforce I-Partnerschap Rijk-Hoger Onderwijs.

Experts:
Menno Lanting, dé expert op het gebied van de impact van de snel veranderende wereld op innovatie, organisaties en leiderschap. Auteur van Uit het transformatiemoeras (2021).
Martiene Branderhorst, Algemeen directeur gemeente Den Haag. Auteur Digitaal leiderschap, Essay over de veranderende rol van de gemeentesecretaris in de informatiesamenleving. De exacte invulling volgt.

In deze talkshow spreken de gasten over de ambitie van de overheid om koploper te zijn in de digitale publieke dienstverlening van morgen. Het is een complex vraagstuk waar niemand nog een antwoord op heeft. En het absorptievermogen van nieuwe technologie bij gemeenten is beperkt. Pionieren, experimenteren en samenwerken met wetenschap en bedrijfsleven zijn cruciaal om tot effectieve oplossingen te komen. Dat vraagt een omslag voor de gemeentelijke organisatie en het topambtelijk leiderschap.

Cybersecurity - Managen van weerbaarheid en vertrouwen

vrijdag 17 juni, 11.30-13.00 uur

Denktanklid:
Astrid Nienhuis, burgemeester gemeente Heemstede en cyberburgemeester.

Experts:
Menno Lanting, dé expert op het gebied van de impact van de snel veranderende wereld op innovatie, organisaties en leiderschap. Auteur van Uit het transformatiemoeras (2021).
Larissa Zegveld, directeur-bestuurder Kennisnet en oud-directeur Wego4it (ict-coöperatie van de 4 grote gemeenten in Nederland in het sociale domein).
Dennis Lacroix
, gemeentesecretaris gemeente Hof van Twente.

De gasten spreken onder meer over de steeds grotere rol die cyber en data in de samenleving spelen en de kansen en gevaren daarvan. Gemeenten zullen zich moeten toeleggen op gerichte bestuurlijke aandacht, adequate governance en krachtig leiderschap om deze het hoofd te bieden.

Volg ons op onze socials

Blijf snel op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube.

LinkedIn Twitter Youtube

Nieuwsbrief

Wij verzamelen de laatste informatie over jouw vakgebied bij de gemeente in onze verschillende nieuwsbrieven. Meld je hier aan.

Naar nieuwsbrief

Misschien vind je dit ook interessant