Hoe moet een gemeente werken aan innovatie om de grote uitdagingen waar gemeenten voor staan op te vangen? Waar liggen de kansen en mogelijkheden? En wat moeten we anders doen? Met een serie van 9 gratis inspiratiesessies helpen we gemeenten op weg. Tijdens de verschillende bijeenkomsten staat steeds een ander thema centraal.

De sessies beslaan een breed scala aan onderwerpen die nu bij gemeenten spelen. Zo weten we bijvoorbeeld dat uitvoering in het fysiek en sociaal domein onder druk staat en dat dit zorgt voor kostenoverschrijdingen. Daar komt nu de coronacrisis bij en daar is het eindpunt nog niet van in zicht. Ook moeten gemeenten steeds complexere taken uitvoeren door de energietransitie en de klimaatwet. Voor de grote steden gelden vooral vraagstukken die gaan over bevolkingsgroei en huisvesting. Al het bovenstaande vindt plaats tegen een achtergrond van voortschrijdende digitalisering die gemeenten sterk verandert; nieuwe technologie verbetert de informatiepositie van de overheid maar verandert ook de rolverdeling tussen de inwoner en de overheid.

Inspiratie

De eerste sessie van Werken en Innovatie is een introductie die gaat over kansen en uitdagingen van gemeenten. De centrale vraag tijdens deze introductie sessie is: Wat gaat de toekomst brengen? Deelname is gratis.

De introductiesessie (26 nov 2020) en het slotprogramma (18 feb 2021) zijn van 10.00 tot 12.00 uur. Vanaf 3 december organiseren we wekelijks een digitale lunchsessie op de donderdag van 12:30-13:30 uur.

Attendeer een collega

Hieronder staat een overzicht van alle inspiratiesessies. Voor wie is in jouw gemeente een inspiratiesessie uitermate geschikt? Wie houdt zich bezig met innovatie, mens- en organisatie, of is degene die verandering goed in gang kan zetten? Stuur dit bericht bijvoorbeeld via LinkedIn of Twitter.

INSPIRATIESESSIES

Robotisering: Hoe verwelkom je jouw virtuele collega?

De komst van nieuwe technologieën, zoals robotisering, gaat razendsnel. Het technisch ontwikkelen is meestal geen probleem. De vraagtekens en uitdagingen beginnen over het algemeen vanaf het moment dat je zo’n nieuwe technologie gaat toepassen in de organisatie. Past het binnen de geldende regels? Hoe reageren de medewerkers erop?

Robotisering: Hoe verwelkom je jouw virtuele collega?
Alexandra van der Lee, Alexandra Management & Coaching en Jeroen Stam, Processpecialisten
4 februari 2021, 12.30-13.30 uur

De lessen van datagedreven werken

In 2020 vergeleek een onderzoeksteam in opdracht van A&O fonds Gemeenten 20 succesvolle projecten datagedreven werken in gemeenten. Wat kan geleerd worden van deze cases? Vivian Heijnen en Martin Jansen gaan in op de innovatie- en leerprocessen van datagedreven werken.

De lessen van datagedreven werken
Vivian Heinen, Tulser en Martin Jansen, gemeente Utrecht
11 februari 2021, 12.30-13.30 uur

Nieuwe taal en nieuwe perspectieven voor de gemeentelijke organisatie

Slotprogramma met Jaring Hiemstra.
18 februari 2021, 10.00 – 12.00 uur

Uitgezonden in deze serie

Werken aan innovatie Sprekers Banners Agenda Diederik Hommes Rijnconsult 1080x400a

De gemeentelijke organisatie van de toekomst

De uitdagingen van de netwerksamenleving vragen om een wendbare, flexibele en efficiënte gemeentelijke organisatie. Wat betekenen deze uitdagingen voor strategie, structuur en systemen van de gemeentelijke organisatie van de toekomst? Is meer zelforganisatie en horizontalisering nodig of wordt de gemeentelijke organisatie een digitaal platform met een democratische licentie? Diederik Hommes schetst perspectieven van de gemeentelijke overheidsorganisaties van de toekomst. De gemeentelijke organisatie van de toekomst, Diederik Hommes, Rijnconsult, 28 januari 2021, 12.30-13.30 uur

Werken aan innovatie Sprekers Banners Agenda innoveren kunje leren 1080x400

Innoveren kun je leren

In deze sessies gaan Martin Jansen en Joris Kruse in op de kunst van innoveren. Innoveren is een vak dat geleerd kan worden en is van groot belang geworden voor gemeenten om publieke waarde te kunnen blijven leveren. Aan de orde komen diverse methodieken en praktijktoepassingen in de gemeente Utrecht. Inspiratiessessie Innoveren kun je leren
Martin Jansen, gemeente Utrecht, Joris Kruse, Studio Kidman & Nicholson
21 januari 2021, 12.30-13.30 uur

Werken aan innovatie Sprekers Banners Agenda Mennoter Wal Deloitte 1080x400

De toekomst van Financiën

In 2020 heeft het A&O fonds een verkenning laten uitvoeren naar de impact van digitalisering op de financiele functie van gemeenten. Robotisering en Artificial Intellingence gaan helpen om de bedrijfsvoering financien van grotere waarde te laten zijn voor gemeenten. Toepassing leidt tot een vernieuwingsproces met gevolgen voor dienstverlening, organisatie en werk. De toekomst van Financiën Menno ter Wal, Deloitte, 14 januari 2021, 12-30-13.30 uur.

Agenda Wouteren Peter TNO 1080x400

Sociale Innovatie

Naast technologische is er ook sociale innovatie bij gemeenten nodig; dat laten diverse experimenten met nieuwe technologie in gemeenten zien. Peter Oeij en Wouter van der Torre gingen op 10 december in op wat sociale innovatie is. In het bijzonder behandelen ze daar bij het betrekken van medewerkers bij innovatie en het belang van aandacht voor de kwaliteit van de arbeid.

Werken aan innovatie Sprekers Banners Agenda Mariekede Feyter Aen O 1080x400

Medewerkers meenemen bij transformatie

Wat vragen de nieuwe ontwikkelingen van medewerkers en hoe kunnen gemeenten daar op inspelen? De impact van nieuwe technologie op werk staat centraal in deze sessie. We gaan in op verdwijn- en verschijnwerk en het belang van up- en reskilling. Medewerkers meenemen bij transformatie door Marieke de Feyter, A&O fonds Gemeenten, 3 december 2020, 12.30-13.30 uur

Werken aan innovatie Sprekers Banners Agenda Stam toekomstbrengen 1080x400

Wat gaat de toekomst brengen?

Tijdens de introductiesessie van 26 november 2020 behandelen we de vraag: Wat gaat de toekomst brengen?

Moderator Jeroen Stam van De Processpecialisten neemt je mee. Naast een interview met Jeroen van de Meer, Controller gemeente Rotterdam over de komende uitdagingen van gemeenten, inspireert Jan Willem Zeelenberg, strategisch adviseur en coach over zaken rondom Mens en Organisatie. Dany Robberecht, Managing Director Verhaert Masters of Innovation gaat na de pauze in op wat er bij innovatie komt kijken en hoe je komt tot daadwerkelijke realisering.

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Misschien vind je dit ook interessant