Welkom op Safari! Dit is de nieuwe plek waar de Summerschool, Winterschool en Meester in je Werk week samen komen onder één paraplu. Safari biedt workshops gericht op het verbeteren van vaardigheden en competenties, zodat we wendbaar en vitaal blijven op het werk.

Safari Banner Algemeen-1400

Samen leren

Safari staat voor samen leren, op reis gaan, uitdaging en enthousiasme. Maar ook plezier! Bij de gemeenten verandert er veel. De coronacrisis zorgt bijvoorbeeld voor nieuwe manieren van samenwerken. maar gemeenten hebben er ook nieuwe taken bij gekregen. Dat vraagt veel van organisaties en hun medewerkers.

Hoe blijf je nou op die toekomst zo goed mogelijk voorbereid, zonder dat het werkplezier naar de achtergrond verdwijnt? Want we willen allemaal graag de vraag van de inwoner zo goed mogelijk kunnen beantwoorden en daarvoor moeten we flexibel en slim blijven.

Wat bieden wij jou?

Met Safari draagt het A&O fonds Gemeenten daar samen met jou aan bij. Zo starten we met een grote hoeveelheid actuele workshops voor de Summersafari (voorheen Summerschool) en Wintersafari (voorheen Winterschool). Ook helpen we gemeenten met de Safari 5-daagse (voorheen Meester in je Werk week) om een loopbaanwerkweek bij de gemeente te organiseren. Dit jaar is dat van 8 t/m 12 november 2021.

De inhoud van Safari zal altijd sterk gericht zijn op actuele thema's. Dit jaar zullen we daarom veel aandacht voor hybride werken hebben. Maar ook leiding geven op afstand, vitaliteit, werkdruk en werkstress, netwerken en digitale vaardigheden zijn belangrijke onderwerpen op het programma.

En heb je aanvullende ideeën of heb je een vraag? Mail ze dan gelijk naar safari@aeno.nl.

Safari-animatie

De Safari 5-daagse (voorheen Meester in je Werk Week) is een landelijke inspiratieweek waarbij we gemeentemedewerkers willen stimuleren om op een andere manier naar hun werk te kijken én wendbaar en vitaal te blijven. Dit jaar is de Safari 5-daagse van 8 t/m 12 november.

Safari 5-daagse-Banner-1200

Tijdens de Safari 5-daagse willen we belangrijke thema's op de agenda zetten die voor gemeentemedewerkers nu of in de toekomst belangrijk zijn. Dit jaar staan de thema's: hybride werken, vitaliteit en veranderkracht centraal. Rondom deze thema's bieden interessante workshops aan kun je naar inspirerende sprekers kijken.

Met het programma van de Safari 5-daagse willen we gemeentemedewerkers bewust maken van hun veranderkracht. Voor gemeenten kan dit programma een brug maken naar de interne activiteiten die zij voor hun medewerkers organiseren.

Spreekuur Safari

Het organiseren van de Safari 5-daagse roept waarschijnlijk een hoop vragen op. Hoe stel ik een plan van aanpak op? Hoe bereik ik mijn achterban? Wij staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Vanaf donderdag 20 mei is er wekelijks van 09.00 tot 10.00 uur de mogelijkheid om jouw vragen en opmerkingen door te spreken met de teamleden van Safari van A&O fonds Gemeenten.

Wil jij graag aanwezig zijn bij het spreekuur? Neem dan contact op met Joyce Leeuwerke via 070-7630030 en je krijgt via de mail een link toegestuurd.

Safari 5-daagse startbijeenkomst

Tijdens de startbijeenkomst op 10 mei van dit jaar, werd de Safari 5-daagse afgetrapt. Hier vertelden we over de thema's, ons nieuwe concept en hoe jij de Safari 5-daagse tot een groot succes kunt maken.

Terugkijken?

Bekijk hieronder de uitzending van de startbijeenkomst van de Safari 5-daagse terug.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Nieuwsbrief -Safari 5-daagse

Organiseer jij de Safari 5-daagse binnen jouw gemeente en wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de Safari 5-daagse nieuwsbrief.

Hoe organiseer je een webinar?

Hoe pak je het organiseren van een webinar nou goed aan? Met de Safari 5-daagse in aantocht zijn bij veel gemeenten de voorbereidingen al in volle gang. Door de huidige omstandigheden gaat een groot aantal gemeenten hun week digitaal invullen; volkomen logisch en verstandig! We krijgen veel vragen binnen over het organiseren van een online event. We helpen daarom graag met de volgende gouden tips.

Mail vragen naar safari@aeno.nl.

Leer van de ervaringen van andere gemeenten

Praktijkervaringen, tips en trucs van verschillende gemeenten om de Safari 5-daagse te organiseren. Lees ze hieronder!

Op 8 juli en 9 september van dit jaar organiseren wij de Zomersafari! Met de Zomersafari willen wij gemeentemedewerkers stimuleren op een leuke manier, een andere kijk op het werk te ontdekken. De Zomersafari is de vernieuwde versie van de Summerschool, maar met hetzelfde inspirerende aanbod.

Met de zomersafari gaan we met elkaar op reis. We ontdekken nieuwe kennis die jou verder gaat helpen in het uitdagende werk dat er bij de gemeente ligt. Met een betere werk-privébalans, meer kennis over de nieuwe manier van samenwerken en praktische hulp en ondersteuning zit jij straks weer geïnspireerd op je werkplek. Of deze nu bij jou thuis is of weer op het gemeentehuis.

Begin én eindig jouw zomer met Safari

De Zomersafari is de opvolger van de Summerschool. Het inspirerende programma blijft hetzelfde, maar een aantal dingen zullen anders zijn. Een van de dingen die anders is ten opzichte van de Summerschool is de periode tussen de evenementen. Deze is nu twee maanden. We verwachten dat dit jaar echt iedereen grote behoefte heeft aan vakantie na alle drukke werkzaamheden en gewoon even wil opladen.

Erik Scherder

8 juli: Vitaal de zomer in

We trappen daarom de zomer af op 8 juli. Het programma staat dan volledig in het teken van vitaliteit en lekkerder in je vel zitten, waardoor jij vitaal de zomer in kan. De keynotespreker van ons programma is de inspirerende Erik Scherder.

Erik Scherder, die je misschien wel kent van de app ommetje, is Hoogleraar Neuropsychologie, en weet alles over het fit maken van je brein. Naast Erik Scherder hebben we nog vier andere geweldige workshops in verschillende rondes. Binnenkort maken we het volledige programma bekend. Deze kun je hier zien.

9 september: Hybride werken

Waar we op 8 juli je met een goed gevoel de zomermaanden in helpen, bereiden we je op 9 september voor op het hybride werken. Ook na de zomer zal hybride werken een belangrijk thema blijven en met ons programma, vol met inspirerende sprekers, zorgen we dat jij hier helemaal op voorbereid bent. Zet 9 september dus alvast in je agenda.

Winactie

Op Safari gaan doe je samen. Hoe leuk is het dan om ook met je collega's deel te nemen aan de Zomersafari. Om jou een handje te helpen, gaan we een mooi boekenpakket weggeven. Meedoen is simpel: zet onze Zomersafari poster (of banner) op jouw intranet mét een leuke tekst en stuur een schermopname van jouw bericht naar Safari@aeno.nl.

De vijf leukste inzendingen kiezen we op de Zomersafari tijdens 8 juli. Relax jij straks in jouw strandstoel met de boeken uit ons boekenpakket? Download de leuke Zomersafari poster en banners hieronder. Deelnemen kan tot 1 juli. Veel succes!

Bijlage 2

Programma

We trappen de dag af met een woordje vooraf, gevolgd door de keynotespreker. Vervolgens zijn er drie rondes van inspirerende workshops waarbij jij zelf kunt kiezen waarbij je wilt aansluiten. Aanmelden doe je voor het hele evenement en op de dag zelf kun jij kiezen welke workshops je wilt bijwonen. Je kunt zelfs schakelen om te zien welke spreker jij het meest interessant vindt.

Tijdens het evenement kun je naast het volgen van workshops ook chatten of bellen met andere deelnemers. Zo kun je tijdens korte breaks met elkaar bij praten of je netwerk uitbreiden. We sluiten de dag af met - voor wie dat leuk vindt - De Zomersafari Bingo waarbij je hele leuke prijzen kunt winnen.

Patrick van Veen

Patrick van Veen – Mens versus aap

Bioloog Patrick van Veen stelt het sociaal oergedrag centraal, oftewel de apenstreken die we op de werkvloer vertonen. Rondom verschillende thema´s gaat hij in op de vraag waarom we bepaald gedrag vertonen of waarom problemen ontstaan. Hij gebruikt hierbij het gedrag van apen als voorbeeld. Zij hebben immers geen last van schaamte, rationele benaderingen, cultuur of verhullende kleding. Patrick laat herkenbare en daardoor hilarische voorbeelden zien van het gedrag van apen. Hij legt haarfijn uit waarom we de oplossingen van problemen en uitdagingen zoeken in systemen, regelgeving en procedures en welke apestreken we uithalen op het werk.

Juri Hoedemakers Walter Kallenbach 5

Juri Hoedemakers – De wereld van zelfreflectie

Bij vitaliteit hoort zelfreflectie. Reflecteren betekent letterlijk weerkaatsen. Zelfreflectie is figuurlijk in de spiegel kijken en stilstaan bij je eigen doen en laten om zo jezelf te ontwikkelen. Hoe kijk jij naar jouw manier van keuzes maken en verhoog je daarmee jouw welbevinden en vitaliteit? Bewust keuzes maken en de consequenties van je keuzes accepteren zorgt er voor dat je ook bewuster naar je leven en je werk kijkt. Juri is expert op het gebied van (zelf)reflectie en heeft aan de Erasmus Universiteit een prijswinnend reflectiemodel ontwikkeld. Hij heeft als eerste een gedetailleerde en uitgewerkte wetenschappelijke verbinding gelegd tussen het hedendaagse management en de hofnar van vroeger. Als verbinder, coach en inspirator heeft hij een fascinatie voor de driehoek: leidinggevenden – burn-outs/werkgeluk – (zelf)reflectie. Leer jij tijdens deze workshop bewuste keuzes maken? Voor jezelf en voor een ander?

Wouter de Jong

Wouter de Jong – Mindfulness

Een goede gezondheid begint in je hoofd. Want je zit pas echt lekker in je vel als je ook mentaal fit bent. Daarom transformeert Wouter de Jong elke bijeenkomst tot een ‘sportschool voor de geest’ waar iedereen weer opgeladen uitkomt. Zelfs de meest nuchteren onder ons. Door zijn prikkelende mix van theorie, oefening, interactie, reflectie, muziek en video inspireert hij niet alleen, maar activeert uit je comfortzone te stappen zonder te dwingen. Gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en met ideeën uit mindfulness, veerkrachttraining en positieve psychologie verbetert hij je mentale conditie.

Winterschool Minchenu Maduro

Minchenu Maduro – Ontwapenen door een ander te ontwapenen

Hoe zorg je voor verbinding op een menselijk niveau in tijden wanneer dat niet zo heel erg normaal is? Veel zaken vinden nu plaats van achter een beeldscherm. Hoe kom jij achter het beeldscherm vandaan en kom je in verbinding met je collega, je leidinggevende of die inwoner. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk geeft Minchenu een hele praktische workshop over het vergroten van jouw mogelijkheden om verbinding te zoeken. Minchenu is tijdens de Zomersafari niet alleen een van je dagvoorzitters maar geeft ook inspirerende workshops. Ze is gefascineerd door de mens. Hoe zit het nou precies? Wat beweegt iemand om zich zo te gedragen? Als je dat element kan begrijpen, dan pas krijg je een echte ontmoeting die zin heeft.

Karin Lammers

Karin Lammers – Hoe jij jezelf onbewust saboteert

Ben jij je bewust van het feit dat jij voor 95% leeft in verleden? En daardoor jezelf kunt vergiftigen met belemmerende overtuigingen als; “Ik ben niet goed genoeg”, of “Wie zit er nu op mij te wachten?” “Mijn leidinggevende snapt mij toch niet?” “Niemand werkt mee”. Dat oh zo bekende stemmetje in jouw hoofd, dat zo hard praat en altijd aanwezig. Doodvermoeiend toch?

Waar komt dat stemmetje vandaan en nog veel belangrijker: Hoe krijg ik ‘t stil? Karin Lammers is getraind in de wereld van diepgaande communicatieprocessen vanuit NLP, Systemisch Werk en MBraining. Ze toont als trainer en coach een dynamische en sprankelende persoonlijkheid. Daarnaast heeft ze een zeer ‘hands-on’ praktische werkwijze, met veel humor en vooral oprechte aandacht voor mensen.

Lena Lisa Zomersafari2021

Lena Tiemersma en Lisa van Holstein van het A&O fonds Gemeenten – Haal jij alles uit jezelf?

Als het om jezelf ontwikkelen gaat, dan zijn Lena en Lisa de experts van het A&O fonds Gemeenten. Met hun jarenlange ervaring in de gemeentelijke sector op het gebied van loopbaanadvies en ontwikkeling van medewerkers en leidinggevenden kun je echt bij hun terecht als het gaat om deze onderwerpen.

Weet jij wat wij allemaal bieden op onze website Allesuitjezelf.nl? Kun jij jouw medewerkers op weg helpen met hun leerbehoeften en ontwikkelingsreis? Aan de hand van een interactieve quiz nemen Lena en Lisa jou mee door het landschap van Allesuitjezelf. En uiteraard valt er wat te winnen. Ga jij voor die coaching op maat zodat je nog verder komt?

Image 6483441

Lucia Rijker – Overwin je tegenslagen!

In deze workshop motiveert en inspireert Lucia op energieke, creatieve en spirituele wijze en reikt zij jou diverse tools aan om nog beter te kunnen focussen, om te gaan met tegenslagen en doelen te bereiken. Lucia Rijker, voor het grote publiek bekend van de film ‘Million Dollar Baby’, is meervoudig wereldkampioene boksen en kickboksen. In haar indrukwekkende carrière is ze als bokser en kickbokser ongeslagen. Daarnaast is zij bekend van het tv-programma ‘Dream School’ waarin zij schoolverlaters opnieuw probeert te inspireren om zichzelf te ontwikkelen.

Paul Iske Walter Kallenbach

Paul Iske – Briljante mislukkingen

Wie vertelt er niet graag een succesverhaal? Op persoonlijk vlak (de reis die alle inspiratie bood waar je naar op zoek was), maar zeker ook op organisatorisch of ondernemend vlak (de overname die slaagde en de start-up die een succes werd). Toch loopt het vaak niet zo. Want wie wil innoveren, moet risico’s nemen. En wie risico’s neemt, loopt de kans om te falen. Onze mislukkingen houden we het liefst voor onszelf, terwijl we juist iets kunnen leren van de momenten waarop niet alles liep zoals gepland. Juist het durven leren en delen van gefaalde pogingen, maken ze briljant en waardevol (voor jezelf en een ander). Zeker in deze tijden waarin we allerlei nieuwe experimentele werkvormen met elkaar aangaan, moet er ruimte zijn voor het maken van fouten. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Paul Iske, hoogleraar Open Innovation & Business Venture bij de Universiteit van Maastricht weet er alles van en deelt de kennis graag met jou.

Judith Smits Yasmijn Tan

Judith Smits – Net/Hybride werken

Judith verschijnt regelmatig op televisie als de netwerkexpert van Nederland, superconnector en schrijver van het boek FUNfactor. En is de persoon die jou kan vertellen hoe je als medewerker, maar ook als leidinggevende contact houdt met alle mensen om je heen. Of deze nu thuis aan het werk zijn, op kantoor zitten of gewoon als team ergens op een terras zitten. Het is lastiger geworden om et elkaar in contact te komen en te blijven. Leer elkaar op een andere manier kennen en doe mij aan de interactieve netwerkquiz over online en offline netwerken. Iets voor jou?

Saskia Nijs Paul Kampman

Saskia Nijs – Hybride werken

Nu we langzaamaan weer durven te dromen over werken op kantoor, wordt het ene na het andere onderzoek gelanceerd om te bepalen hoe vaak en wanneer mensen thuis willen blijven werken. De meeste van ons zijn er wel ‘klaar mee’ maar willen toch ook niet terug naar hoe het was. En dus proberen werkgevers zich voor te bereiden op een hybride terugkomst naar de werkplek. Wellicht kunnen we met minder vierkante meters of gaan we de bureaus wat anders neerzetten. Kiezen we wellicht toch voor die dure koffieautomaat nu mensen thuis gewend zijn aan lekkere koffie?

Saskia neemt jullie mee in de ingewikkelde vragen die er nu nog liggen. Durven dromen van de hybride werkomgeving na COVID-19 die ons inspireert, waardeert en waar we tot creatieve en innovatieve hoogte kunnen stijgen. Welke kansen liggen er voor jouw gemeente?

Bas Haring Speakers Academy Walter Kallenbach 5

Bas Haring

Deze tijden vragen veel van ons improvisatievermogen en wendbaarheid. Hoe ga je nou om met al die veranderingen. En helpt het als je bijvoorbeeld op een andere manier naar de wereld gaat kijken? Bas Haring, wetenschapper en schrijver, stelt je vragen die niet direct voor de hand liggen. En ontdoet de wetenschap van haar sluier van vaagheden en raakt de essentie ervan. Dit maakt zijn manier van denken ontzettend inspirerend en leerzaam. Als spreker weet hij altijd een verrassende draai te geven aan zijn verhaal. Hierdoor weet hij zijn toehoorders telkens weer te boeien en hen aan te zetten tot het overdenken van zijn visie. Op zoek naar een standaard workshop? Dat is dit niet. Maar je loopt wel ‘naar buiten’ met een nieuwe frisse kijk op het leven.

Kim Spinder 02

Kim Spinder – Innoveren terwijl de baas even niet kijkt

Nu alvast snuffelen aan het hybride werken? Kim neemt je  mee naar de toekomst en vertelt over de praktische impact van haar innovatielessen. Nu jij voornamelijk thuis werkt, is er juist ruimte om stiekem de ruimte te pakken om te experimenteren. De baas ziet je namelijk toch even niet. Hoe maak jij je werk leuker en uitdagender? Hoe pak je zelf de eigen verantwoordelijkheid en trek je het eigenaarschap van jouw eigen vernieuwing naar je toe. En hoe overwin je de belemmeringen die je daarbij tegenkomt.  Kim Spinder is zowel binnen de overheid als in het bedrijfsleven een veelgevraagd innovatie expert. Ze heeft al heel wat kilometers op de teller staan als het gaat om innoveren in de praktijk. Dat is ook waar het vaak misgaat. Je moet veel hobbels over, mensen meenemen, onderweg ook nog succes creëren en je eigen energie bewaken. Hoe pak je dat aan?

Misschien vind je dit ook interessant