Welkom op Safari! Safari biedt workshops gericht op het verbeteren van vaardigheden en competenties, zodat we wendbaar en vitaal blijven op het werk. Het eerstvolgende event is de Zomersafari op 30 juni 2022. Deze inspirerende dag speciaal voor de nieuwsgierige gemeentemedewerker, organiseren we in Spant in Bussum. De Zomersafari staat in het teken van het vergroten van je persoonlijke ontwikkeling.0

Safari Banner Algemeen-1400

Ontdek met Safari

Safari staat voor uitdaging, enthousiasme en ontdekking. We willen allemaal graag de vraag van de inwoner zo goed mogelijk kunnen beantwoorden en daarvoor moeten we flexibel en slim blijven. Bij de gemeenten verandert veel. Gemeenten hebben er namelijk nieuwe taken bij gekregen en krijgen te maken met andere manieren van werken. Dat vraagt veel van organisaties en hun medewerkers. Hoe blijf je nou op de toekomst zo goed mogelijk voorbereid, zonder dat het werkplezier naar de achtergrond verdwijnt?

Met Safari helpen we je daarbij. Zo starten we met een grote hoeveelheid actuele workshops voor de Wintersafari en Zomersafari. Ook helpen we gemeenten met de Safari 5-daagse om een loopbaanwerkweek bij de gemeente te organiseren.

De inhoud van Safari zal altijd sterk gericht zijn op actuele thema's. Dit jaar zullen we daarom veel aandacht voor hybride werken hebben. Maar ook leiding geven op afstand, vitaliteit, werkdruk en werkstress, netwerken en digitale vaardigheden zijn belangrijke onderwerpen op het programma.

Heb je aanvullende ideeën of heb je een vraag? Mail ze dan gelijk naar safari@aeno.nl.

Safari-animatie

Doe je mee met de Zomersafari op 30 juni 2022? Dit inspiratie-event voor de nieuwsgierige gemeentemedewerker organiseren we in het Spant in Bussum. De Zomersafari geeft je kennis en inzichten op het gebied van veranderen, nieuwe manieren van werken en vitaliteit. Deze editie staat in het teken van het vergroten van je persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt van Safari zelfvertrouwen om zaken op het werk aan te pakken en je leert weerbaar te zijn om met veranderingen en tegenslagen om te gaan.

Fysiek

Voor het eerst sinds twee jaar is de Zomersafari weer fysiek bij te wonen. Dat betekent dus live workshops en de mogelijkheid om sprekers face-to-face te ontmoeten. In de volgende editie van de Zomersafari gaan we in op het begrip waarde en hoe je dit een nieuwe betekenis kunt geven, jouw onbewuste brein en het versterken van je creativiteit.

Het programma

De Zomersafari in het Spant in Bussum wordt afgetrapt door onze dagvoorzitter Minchenu Maduro gevolgd door keynotespreker Ellie Lust.

Na het inspirerende verhaal van Ellie kun je als deelnemer kiezen welke workshops je wilt volgen. We hebben twee rondes waarbij je kunt kiezen uit een vijftal workshops. Als je zin hebt kun je aan het eind van de dag nog aansluiten bij de gezamenlijke borrel.

Programma Zomersafari 30 juni 2022
08.30 – 09.00 Inloop
09.00 - 09.15 Opening
09.15 - 10.15 Keynote door Ellie Lust
10.15 - 10.30 Korte break
10.30 - 11.45 Workshopronde 1
11.45 - 12.45 Lunch
12.45 - 14.00 Workshopronde 2
14.00 - 14.10 Plenaire afsluiting
Ellie Lust 1000

Ellie Lust

Onze Zomersafari begint met niemand minder dan voormalig wijkagent en politiewoordvoerder Ellie Lust. In 2005 leert Nederland haar kennen wanneer zij als politiewoordvoerder haar opwachting maakt in AVRO’s Opsporing Verzocht. In 2016 is ze te zien als deelnemer in het programma Wie is de Mol? waar ze het begrip ‘etherdiscipline’ lanceert.

In 2018 krijgt Ellie haar eigen programma; Ellie op Patrouille en wordt zij de eerste Nederlandse host voor Investigation Discovery waar zij Ellie Lust: Bizarre Zaken presenteert.

Wat motiveerde haar om deze stappen in haar carrière te maken? Welke innerlijke kracht had zij daarvoor nodig? En wat kun jij daarvan in jouw praktijk meenemen?

WORKSHOPS

Alles van waarde is weerloos

Vrije Denkers

Alles van waarde is weerloos is een volledig nieuwe inspiratiesessie waarin Arthur Kruisman en Patrick Donath van de Vrije Denkers het begrip waarde vanuit verschillende perspectieven zullen bespreken en ze zetten daar yoghurt en vla voor in.

Ook laten ze zien hoe schending van mensenrechten en ontnemen van vrijheden van invloed kunnen zijn op waarde. In de sessie brengen zij inspirerende voorbeelden, worden korte oefeningen gedaan en krijgt het begrip waarde nieuwe betekenis in een steeds sneller veranderende wereld.

Mimoun Oaïssa

Mimoun zul je vast wel kennen van zijn werk als storyteller, acteur en filmmaker. Als acteur is hij onder meer bekend van De Grote Improvisatieshow, The Devils Double en De Marathon. Naast zijn filmcarrière doet Mimoun onderzoek naar taal, communicatie en overtuigingskracht. Dit doet hij samen met een team van vakmensen uit verschillende vakgebieden, zoals onder meer toegepaste psychologie, neurologie en industrial design.

In deze workshop ga je op een praktische, energieke en interactieve manier aan de slag om meer inzicht te krijgen in twijfel in het algemeen en die van jezelf in het bijzonder. Wat zijn de diepere oorzaken van twijfel en angst? Hoe kun je twijfel omzetten van een destructieve kracht in een constructieve? Hoe kun je herkennen op welke momenten je de twijfel en onzekerheid beter even thuis kunt laten?

Egostrippen

Marie-Cecile Widdershoven

Geweldloze Communicatie helpt ons stevig in het leven te staan, te zeggen wat we willen én te horen waar het de ander om gaat. Het is een taal van mededogen waarmee we de machtsstrijd overstijgen en bewegen naar samenwerking en vertrouwen. Zo verloopt de communicatie ontwapenend, doeltreffend en verbindend.

Marie-Cecile is één van de experts die echt een geweldig praktische workshop geeft op dit gebied. Ga jij de volgende dag met meer zelfvertrouwen een lastig gesprek in en weet je dan jouw boodschap goed over te brengen? Leer het bij Egostrippen.

Het onbewuste brein

Genieke Hertoghs

Genieke spreekt over en tegen het onbewuste brein. Je gaat inzien welke enorme rol dat onbewuste brein heeft in dagelijkse communicatie en samenwerking.

Weerstand oplossen gaat via de onbewuste route, weet Genieke inmiddels als geen ander. En verdwijnt -als je het onbewuste brein bereikt- in maximaal drie minuten. Door de ander écht te zien.

Echt creatief worden!

Rico Bakker

Er liggen eindeloze, creatieve en vernieuwende ideeën voor het oprapen, alleen zijn we vaak niet in staat om ze te zien. Mensen zijn op zoek naar logische en realistische oplossingen voor problemen. Onze hersenen zijn daar op ingericht. Ons brein werkt snel en efficiënt door de snelwegverbindingen die we in ons brein hebben gegroefd. Die houden ons leven georganiseerd en voorspelbaar. Wij kunnen door logisch en realistisch te denken met vrij weinig inspanning problemen oplossen.

In organisaties doen we hetzelfde: we organiseren. Dat betekent dat we variatie beperken door te standaardiseren en te automatiseren. Maar als de uitkomst niet meer verandert, zul je nooit innoveren en is er geen creativiteit. Het lukt ons en organisaties niet altijd om van gebaande paden af te stappen om écht innovatief te zijn.

Einde discussie, goed in de dialoog

Minchenu Maduro en Roland de Bruijn

Het is totaal niet je bedoeling en toch gebeurt het je keer op keer: je raakt verzeild in een discussie die nergens toe leidt. Of je houdt je mond maar om die discussie juist te voorkomen. Herkenbaar? Wil jij door jouw manier van communiceren sterk overkomen?

Met deze workshop leer je tijdens gesprekken succesvol de regie te pakken, verschillende meningen te onderzoeken, ogenschijnlijke tegenstellingen te integreren en sturing te geven aan ontwikkeling en innovatie. Minchenu zal deze workshop in de ochtend geven en Roland in de middag.

De Safari 5-daagse (voorheen Meester in je Werk Week) is een landelijke inspiratieweek waarbij we gemeentemedewerkers willen stimuleren om op een andere manier naar hun werk te kijken én wendbaar en vitaal te blijven. De laatste Safari 5-daagse was van 8 t/m 12 november 2021.

Met de Safari 5-daagse willen we inspelen op actuele thema's die bij gemeenten spelen. In 2021 waren dat de thema's hybride werken, vitaliteit en veranderkracht. In de vorm van workshops en webinars bieden we inspirerende programma gericht op deze thema's.

Safari 5-daagse-Banner-1200

Workshops

Gemeenten die een Safari 5-daagse organiseerden kregen de kans om bij A&O fonds Gemeenten workshops te boeken die zij konden inzetten in hun programma. Er werden hiervoor bijna 300 workshops ter beschikking gesteld die gericht waren op de drie thema's.

Hybride ochtendprogramma

Aanvullend op het programma dat de gemeenten zelf organiseerde, bood het A&O fonds ook nog een inspirerend ochtendprogramma. Van maandag 8 tot en met 12 november was er iedere ochtend een programma met een talkshow en twee inspirerende sprekers.

Het ochtendprogramma was in hybride vorm. Dat houdt in dat deelnemers de keuze kregen om het programma online of fysiek te volgen. De online deelnemers kregen toegang tot ons digitaal platform waar iedere dag werd afgetrapt met een talkshow gevolgd door onze sprekers. Voor maandag en dinsdag konden deelnemers ook fysiek deelnemen waarbij zij de kans kregen om de spreker in persoon vragen te stellen.

Dit jaar hadden we inspirerende sprekers in de vorm van Gregory Sedoc, Edith Bosch, Michael Kortekaas, Mark Tigchelaar, Henk Jan Koershuis, Francesco Wessels, Jaco Ottink en Sierd Nutma.

Nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent de Safari 5-daagse? Schrijf je in voor de Safari 5-daagse nieuwsbrief.

Rudolph van Veen-staand
Fotografie: Yasmijn Tan

Rudolph van Veen

Rudolph van Veen is op 9 september onze keynotespreker. Hij is bekend van meerdere televisieprogramma’s, is een echte vakman met passie voor verse producten en ambachtelijke bereidingen. Tijdens zijn workshop zal hij vol enthousiasme zijn verhaal vertellen. Als inspirerende spreker geeft Rudolph aan de hand van voorbeelden uit het heden en het verleden een inzage in zijn carrière. Hij geeft weergaloos weer dat succes begint bij jezelf. Door zijn spontaniteit, schat aan kennis op eetgebied, professionaliteit en toegankelijkheid weet hij als geen ander elke presentatie op passende wijze en met een grote dosis energie neer te zetten. Goed geïnspireerd aan de tweede dag beginnen van de Zomersafari? Dan is deze workshop echt iets voor jou.

Zomersafari21-Kim Spinder

Kim Spinder – Innoveren terwijl de baas even niet kijkt

Nu alvast snuffelen aan het hybride werken? Spinder neemt je  mee naar de toekomst en vertelt over de praktische impact van haar innovatielessen. Nu jij voornamelijk thuis werkt, is er juist ruimte om stiekem de ruimte te pakken om te experimenteren. De baas ziet je namelijk toch even niet. Hoe maak jij je werk leuker en uitdagender? Hoe pak je zelf de eigen verantwoordelijkheid en trek je het eigenaarschap van jouw eigen vernieuwing naar je toe? Hoe overwin je de belemmeringen die je daarbij tegenkomt?  Kim Spinder is zowel binnen de overheid als in het bedrijfsleven een veelgevraagd innovatie-expert. Ze heeft al heel wat kilometers op de teller staan als het gaat om innoveren in de praktijk. Dat is ook waar het vaak misgaat. Je moet veel hobbels over, mensen meenemen, onderweg ook nog succes creëren en je eigen energie bewaken. Hoe pak je dat aan?

Zomersafari21- Paul Smit

Paul Smit - Schakelen in hybride tijden

Je brein is je belangrijkste instrument en de sterkste computer ter wereld, maar soms ook een beetje lui en niet gewend om snel te veranderen. Maar de wereld verandert heel snel momenteel, dus hoe zorg je ervoor dat jij klaar bent voor het nieuwe hybride werken? Paul Smit, filosoof en cabaretier gaat in op wat hybride werken doet met jou als mens. Hoe schakelen we tussen de verschillende werkvormen en vergadersoorten? Hoe behouden we voldoende energie als onze agenda de ene dag volgepropt zit met Teams-bijeenkomsten en je de volgende dag ineens de hele dag weer tussen de collega’s op kantoor zit? Smit legt in zijn workshop uit hoe je bewuste keuzes maakt binnen je eigen capaciteit en hoe je de dag effectief kan indelen.

Paul Iske Walter Kallenbach

Paul Iske – Briljante mislukkingen

We vertellen aan elkaar liever wat er goed gaat, dan wat er niet goed gaat. Mislukkingen houden we allemaal het liefst voor onszelf, terwijl we juist iets kunnen leren van de momenten waarop niet alles liep zoals gepland. Juist het durven leren en delen van gefaalde pogingen, maken ze briljant en waardevol voor jezelf en een ander.

Wie wil innoveren, moet risico’s nemen en wie risico’s neemt, loopt de kans om te falen. Zeker in deze tijden waarin we allerlei nieuwe experimentele werkvormen met elkaar aangaan, moet er ruimte zijn voor het maken van fouten. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Paul Iske, hoogleraar Open Innovation & Business Venture bij de Universiteit van Maastricht weet er alles van en deelt de kennis graag met jou.

Saskia Nijs
Fotografie: Paul Kampman

Saskia Nijs – Hybride werken

Nu we langzaamaan weer durven te dromen over werken op kantoor, wordt het ene na het andere onderzoek gelanceerd om te bepalen hoe vaak en wanneer mensen thuis willen blijven werken. De meeste van ons zijn er wel ‘klaar mee’ maar willen toch ook niet terug naar hoe het was. En dus proberen werkgevers zich voor te bereiden op een hybride terugkomst naar de werkplek. Wellicht kunnen we met minder vierkante meters of gaan we de bureaus wat anders neerzetten. Kiezen we wellicht toch voor die dure koffieautomaat nu mensen thuis gewend zijn aan lekkere koffie?

Saskia Nijs neemt jullie mee in de ingewikkelde vragen die er nu nog liggen. Durven dromen van de hybride werkomgeving na COVID-19 die ons inspireert, waardeert en waar we tot creatieve en innovatieve hoogte kunnen stijgen. Welke kansen liggen er voor jouw gemeente?

Judith Smits
Fotografie: Yasmijn Tan

Judith Smits – Net/Hybride werken

Judith Smits verschijnt regelmatig op televisie als de netwerkexpert van Nederland, superconnector en schrijver van het boek FUNfactor. En is de persoon die jou kan vertellen hoe je als medewerker, maar ook als leidinggevende contact houdt met alle mensen om je heen. Of deze nu thuis aan het werk zijn, op kantoor zitten of gewoon als team ergens op een terras zitten. Het is lastiger geworden om met elkaar in contact te komen en te blijven. Leer elkaar op een andere manier kennen en doe mee aan de interactieve netwerkquiz over online en offline netwerken. Iets voor jou?

Bas Haring Speakers Academy Walter Kallenbach 5

Bas Haring

Deze tijden vragen veel van ons improvisatievermogen en wendbaarheid. Hoe ga je nou om met al die veranderingen? Helpt het als je bijvoorbeeld op een andere manier naar de wereld gaat kijken? Bas Haring, filosoof en schrijver, stelt je vragen die niet direct voor de hand liggen. Hij ontdoet de wetenschap van haar sluier van vaagheden en raakt de essentie ervan. Dit maakt zijn manier van denken ontzettend inspirerend en leerzaam. Als spreker weet hij altijd een verrassende draai te geven aan zijn verhaal. Hierdoor weet hij zijn toehoorders telkens weer te boeien en hen aan te zetten tot het overdenken van zijn visie. Op zoek naar een standaard workshop? Dat is dit niet. Maar je loopt wel ‘naar buiten’ met een nieuwe frisse kijk op het leven.

Lena Lisa Zomersafari2021

Lena Tiemersma en Lisa van Holstein van het A&O fonds Gemeenten – Haal jij alles uit jezelf?

Lena en Lisa leiden je rond op Allesuitjezelf.nl, een website voor loopbaanontwikkeling van gemeentelijke medewerkers. Doe mee met de speurtocht, waardoor je je kunt verdiepen in de mogelijkheden van Allesuitjezelf.nl én maak kans op een coachingsgesprek.

Misschien vind je dit ook interessant