Welkom op Safari! Dit is de nieuwe plek waar de Summerschool, Winterschool en Meester in je Werk week samen komen onder één paraplu. Safari biedt workshops gericht op het verbeteren van vaardigheden en competenties, zodat we wendbaar en vitaal blijven op het werk.

Safari Banner Algemeen-1400

Samen leren

Safari staat voor samen leren, op reis gaan, uitdaging en enthousiasme. Maar ook plezier! Bij de gemeenten verandert er veel. De coronacrisis zorgt bijvoorbeeld voor nieuwe manieren van samenwerken. maar gemeenten hebben er ook nieuwe taken bij gekregen. Dat vraagt veel van organisaties en hun medewerkers.

Hoe blijf je nou op die toekomst zo goed mogelijk voorbereid, zonder dat het werkplezier naar de achtergrond verdwijnt? Want we willen allemaal graag de vraag van de inwoner zo goed mogelijk kunnen beantwoorden en daarvoor moeten we flexibel en slim blijven.

Wat bieden wij jou?

Met Safari draagt het A&O fonds Gemeenten daar samen met jou aan bij. Zo starten we met een grote hoeveelheid actuele workshops voor de Summersafari (voorheen Summerschool) en Wintersafari (voorheen Winterschool). Ook helpen we gemeenten met de Safari 5-daagse (voorheen Meester in je Werk week) om een loopbaanwerkweek bij de gemeente te organiseren. Dit jaar is dat van 8 t/m 12 november 2021.

De inhoud van Safari zal altijd sterk gericht zijn op actuele thema's. Dit jaar zullen we daarom veel aandacht voor hybride werken hebben. Maar ook leiding geven op afstand, vitaliteit, werkdruk en werkstress, netwerken en digitale vaardigheden zijn belangrijke onderwerpen op het programma.

En heb je aanvullende ideeën of heb je een vraag? Mail ze dan gelijk naar safari@aeno.nl.

Safari-animatie

De Safari 5-daagse (voorheen Meester in je Werk Week) is een landelijke inspiratieweek waarbij we gemeentemedewerkers willen stimuleren om op een andere manier naar hun werk te kijken én wendbaar en vitaal te blijven. Dit jaar is de Safari 5-daagse van 8 t/m 12 november.

Dit jaar staan de thema's: hybride werken, vitaliteit en veranderkracht centraal. Rondom deze thema's bieden we interessante workshops aan kun je naar inspirerende sprekers luisteren.

Safari 5-daagse-Banner-1200

Inschrijven online gedeelte

De Safari 5-daagse is een hybride evenement. Dat houdt in dat je zowel online als fysiek kunt deelnemen aan de activiteiten. Tijdens de Safari 5-daagse verzorgt A&O fonds Gemeenten van maandag tot en met donderdag een ochtendprogramma met onder andere een rondetafelgesprek en inspirerende gastsprekers. Op vrijdag kun jij de gastsprekers die jij hebt gemist de hele dag terugkijken.

Door je in te schrijven voor de Safari 5-daagse online, kun je de hele week in de online omgeving en het hele programma digitaal volgen. Schrijf je hieronder in.

Inschrijven fysiek gedeelte

Ben jij liever fysiek aanwezig bij de Safari 5-daagse? Er zijn voor maandag tot en met donderdag enkele plaatsen beschikbaar bij de gemeenten waar wij op bezoek gaan. Tijdens de fysieke deelname kun je live dezelfde sprekers volgen als online. Schrijf je hieronder in voor de fysieke evenementen:

Winactie

Ter promotie van de Safari 5-daagse mogen we weer een mooi boekenpakket weggeven.

Deel de banner

Nodig je collega's uit om ook deel te nemen aan de Safari 5-daagse. Zet een inspirerende banner of poster (die je kunt downloaden uit de onderstaande toolkit), met een wervelende tekst op het intranet van jouw gemeente en maak kans. Want samen deelnemen is ten slotte leuker dan alleen.

Wat je moet doen:

 • Download een van onze Safari 5-daagse banner of poster uit de toolkit
 • Schrijf een wervelende promotekst voor de Safari 5-daagse
 • Plaats de banner/poster met de tekst op jouw intranet
 • Stuur een schermopname naar Safari@aeno.nl
 • Doe dit vóór of op 5 november 2021.

Toolkit

Om de Safari 5-daagse goed te promoten, kun je gebruik maken van de toolkit. Hier vind je leuke banners en posters die je kan gebruiken. Download de toolkit hieronder.

Spreekuur

Het organiseren van de Safari 5-daagse roept waarschijnlijk een hoop vragen op. Hoe stel ik een plan van aanpak op? Hoe bereik ik mijn achterban? Wij staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Vanaf donderdag 20 mei is er wekelijks van 09.00 tot 10.00 uur de mogelijkheid om jouw vragen en opmerkingen door te spreken met de teamleden van Safari van A&O fonds Gemeenten.

Wil jij graag aanwezig zijn bij het spreekuur? Neem dan contact op met Joyce Leeuwerke via 070-7630030 en je krijgt via de mail een link toegestuurd.

Nieuwsbrief

Organiseer jij de Safari 5-daagse binnen jouw gemeente en wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de Safari 5-daagse nieuwsbrief.

Hoe organiseer je een webinar?

Hoe pak je het organiseren van een webinar nou goed aan? Met de Safari 5-daagse in aantocht zijn bij veel gemeenten de voorbereidingen al in volle gang. Door de huidige omstandigheden gaat een groot aantal gemeenten hun week digitaal invullen; volkomen logisch en verstandig! We krijgen veel vragen binnen over het organiseren van een online event. We helpen daarom graag met de volgende gouden tips.

Mail vragen naar safari@aeno.nl.

Leer van de ervaringen van andere gemeenten

Praktijkervaringen, tips en trucs van verschillende gemeenten om de Safari 5-daagse te organiseren. Lees ze hieronder!

Op maandag 8 november 2021 trappen we de Safari 5-daagse af. Vanaf dan kan je vier dagen lang naar de meest inspirerende sprekers kijken.

Talkshow

Iedere dag begint om 9:00 met een inspirerende talkshow van de gastgemeente van die dag. De rest van het programma kun je hieronder vinden, want we hebben er uiteraard weer iets moois van gemaakt.

Workshops, chatten en netwerken

Tijdens het evenement kun je naast het volgen van workshops ook chatten of bellen met andere deelnemers. Zo kun je tijdens korte breaks met elkaar bij praten of je netwerk uitbreiden.

Programma Safari 5 daagse 2021 1000

Programma

Het globale programma ziet er als volgt uit:

 • 09.00 – 09.30: Talkshow
 • 09.30 – 10.30: Spreker 1
 • 10.30 – 10.45: Korte break
 • 10.45 – 11.45: Spreker 2
 • 11.45 – 12.00: Afsluiting

De sprekers:

 • Maandag 8 november: Mark Tigchelaar (Spreker 1) - Sierd Nutma (Spreker 2)
 • Dinsdag 9 november: Gregory Sedoc (Spreker 1) - Henk-Jan Koershuis (Spreker 2)
 • Woensdag 10 november: Francesco Wessels (Spreker 1) - Jaco Ottink (Spreker 2)
 • Donderdag 11 november: Michael Kortekaas (Spreker 1) - Edith Bosch (Spreker 2)
 • Vrijdag 12 november: alle workshops on demand terug te bekijken.

Wil je de Safari 5-daagse promoten bij jouw gemeente? Download de pdf van het programma hier om te delen.

Mark Tigchelaar - 8 november

Mar Tighelaar portret
Fotografie: Juun Hoying

Meer focus aanbrengen en weerbaarder zijn tegen afleiding van je werk? Met deze workshop krijg je meer gedaan, ervaar je minder stress en kan je meer de diepte induiken. Mark's methode geeft rust, overzicht en controle.

Mark schreef de bestseller Focus Aan/UIT. Hij studeerde neuropsychologie en begeleidt kenniswerkers, ondernemers en top sporters om hun prestaties te verbeteren. Hij heeft verschillende TEDx Talks gegeven over de werking van het brein en wereldwijd hebben meer dan 100.000 mensen een focustraining bij hem gevolgd. Eerder schreef hij de boeken Haal meer uit je hersenen en Lezen, weten en niet vergeten.

Sierd Nutma - 8 november

Sierd Nutma

Sierd Nutma rende een marathon op de geografische Noordpool en fietste solo 6.000 kilometer door Siberië. Tevens leidde hij diverse succesvolle expedities voor gehandicapten. Sierd Nutma is een man van extremen en expert op het gebied van mentale veerkracht. Hij laat zien dat niets onmogelijk is en inspireert zijn publiek om op een andere manier naar tegenslagen, veranderingen en succes te kijken.

Als ex-commando kent Sierd het klappen van de zweep als het gaat om leidinggeven en presteren onder druk. Zijn werkervaring gecombineerd met de passie voor extreme expedities maakt Sierd uniek. Het meeste indruk maakt hij echter met zijn bijzondere levensverhaal. Dit zie je terug in zijn inspiratiesessies en presentaties. Hij prikkelt en daagt uit maar met een grote zorgvuldigheid voor de mensfactor.

De presentaties van Sierd Nutma zijn grensverleggend en zullen mensen niet onbewogen laten. Hij zet zijn publiek in beweging en hij laat zien hoe mensen het verschil maken en onmogelijke doelen kunnen bereiken.

Gregory Sedoc - 9 november

Sedoc portret

Gregory Sedoc was afgelopen zomer expert in NOS Studio Tokio waar hij de Olympische Spelen analyseerde. Hij liet daar zien dat hij alles weet van topsport. Dat kan ook niet anders want Gregory is een winnaar. Hij behaalde dertien medailles op de NK en werd Europees kampioen op de 60 meter horden. Ook in zijn maatschappelijk carrière is Gregory ambitieus.

Naast het feit dat hij sinds 2013 bij de Politie werkt, was hij lange tijd deel van de Defensie Topsport Selectie en startte hij bovendien zijn eigen bedrijf. In 2018 deed hij mee aan het tv-programma Expeditie Robinson en had hij in 2019 zijn eigen tv-programma Sportlab Sedoc.

Tijdens zijn presentatie vertelt Gregory je alles over zijn loopbaan als ondernemende atleet en snijdt hij onderwerpen aan als talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, omgang met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Henk-Jan Koershuis - 9 november

Henk-Jan Koershuis portret
Fotografie: Ruud Hofman

Inspirator en bestseller auteur Henk-Jan Koershuis is misschien wel een van de meest energieke sprekers van Nederland. Zijn gouden boodschap die aankomt, deelt hij op zijn eigen unieke en positieve wijze. Deze nuchtere en enthousiaste Tukker is één van Nederlands meest gevraagde sprekers en werkt daarnaast met de beste atleten ter wereld.

Henk-Jan Koershuis is zelf fanatiek sportman. Hij liep niet alleen de marathon onder de 3 uur, ook schreef hij het boek 'een Gouden Boodschap', dat in 2019 een bestseller werd met ruim 40.000 verkochte exemplaren. Het boek is zeker in deze tijd met stijgende aandacht voor gezondheid en vitaliteit populairder dan ooit.

Op inspirerende manier neemt Henk-Jan je mee om zijn Gouden Boodschap te delen met je. Maar let op: je gaat na zijn sessie ook naar huis met een boodschap die aankomt. Na deze presentatie is jouw kijk op vitaliteit en positiviteit anders. Je bent dus gewaarschuwd! De swing gaat er 100% in.

Francesco Wessels - 10 november

Francesco Wessels portret
Fotografie: Walter Kallenbach

Francesco Wessels is expert op het gebied van weerbaarheid en leiderschap. Hij maakt het effect van gedrag bespreekbaar en brengt dit in relatie met het halen van de doelstellingen. Vooral in situaties waar veel druk wordt ervaren.

Het is altijd boeiend om aan anderen te vragen wat mentale weerbaarheid is. Op een of andere manier heeft iedereen een eigen uitleg of definitie. Wat kan jij doen om mentale weerbaarheid te versterken? Kom naar Francesco's presentatie om daar alles over te leren.

Jaco Ottink - 10 november

Jaco Ottink portret
Fotografie: Anita Ottink

Jaco Ottink behoort tot één van de weinige mensen in de wereld die de Explorers Grand Slam (Seven Summits, plus de Noordpool en de Zuidpool) heeft voltooid. Elke dag stellen we onszelf een doel en voordat we dit doel zelfs bereiken, hebben we al een nieuw doel. Maar wat doen we met onze eigen dromen?

Als een ontdekker van de wereld, heeft Jaco zichzelf doelen gesteld die altijd uit een droom voortkomen. Om die reden is hij ervan overtuigd dat we als kind, als tiener of als volwassene, moeten durven dromen. Deze dromen moeten ons uitdagen, verrijken, ons energie kosten en ook energie geven, maar ze moeten ook in ons individuele leven passen.

Dare to Dream klinkt eenvoudig, maar nemen we de tijd om na te denken over onze persoonlijke visie? Hoe maak jij jouw dromen waar?

Edith Bosch - 11 november

Edith Bos portret

'Leef je mogelijkheden, niet je angsten'

Edith is mental (team)coach. Ze is de meest succesvolle vrouwelijke judoka die Nederland kent met drie Olympische medailles, een wereldtitel en vier Europese titels. Na haar sportcarrière nam zij deel aan en won zij het tv programma Expeditie Robinson.

“We hebben zelf in de hand dat we veel meer kunnen en GROTER zijn dan we zelf denken. We laten onze angst dat het mis gaat vaak leidend zijn. Als je angst gaat zien als een mogelijkheid om sterker en evenwichtiger te worden dan ben je in staat om meester te zijn van je gedachten en je gedrag."

Edith vertelt in haar presentatie hoe zij haar angst heeft gebruikt als middel tot succes.

Michael Kortekaas - 11 november

Michael kortekaas portret
Fotografie: Aad van Vliet

Mentale (veer)kracht

Michael Kortekaas is een energiek, authentiek en verfrissende spreker die het publiek handvatten geeft om hun gewoontes, te veranderen en in te zien dat fitheid hieraan ten grondslag ligt.

Eén van zijn veelgebruikte uitspraken; ‘dat wat je doet, daar word je goed in’ omvat de kern van zijn lezing. Zeur en klaag je veel, dan word je daar goed in! Maar leer je bijvoorbeeld omgaan met angst, teleurstelling en tegenslag dan ontwikkel je wilskracht en doorzettingsvermogen.

Michael is ook te zien als hunter in het TV-programma Hunted op NPO 3. Hij werkt daarin samen met oud-collega’s van de inlichtingendiensten, politie en defensie.

Op 8 juli en 9 september van dit jaar organiseerden wij de Zomersafari Met de Zomersafari stimuleren we gemeentemedewerkers om op een leuke manier, een andere kijk op het werk te ontdekken. De Zomersafari is de vernieuwde versie van de Summerschool, maar met hetzelfde inspirerende aanbod.

Met de zomersafari gaan we met elkaar op reis. We ontdekken nieuwe kennis die jou verder gaat helpen in het uitdagende werk dat er bij de gemeente ligt. Met een betere werk-privébalans, meer kennis over de nieuwe manier van samenwerken en praktische hulp en ondersteuning zit jij straks weer geïnspireerd op je werkplek. Of deze nu bij jou thuis is of weer op het gemeentehuis.

Zomersafari 2021

Inspirerende sprekers, nieuwe inzichten en een zomerse bingo; de Zomersafari van 2021 is afgelopen. In totaal hebben ruim 2000 gemeentemedewerkers meegedaan aan de Zomersafari. De eerste stond in het teken van vitaliteit de tweede ging over hybride werken.

Vitaliteit en hybride werken

Op 8 juli inspireerden we medewerkers om vitaal de zomer in te gaan. Vitaliteit staat hoog op de agenda bij veel gemeenten, want om je werk goed te doen, wil je lekker in je vel zitten. De man die hier alles vanaf weet, zorgde voor de keynotespeech van die dag; Erik Scherder.

Erik Scherder is hoogleraar in neuropsychologie en weet alles over het menselijk brein. Hij vertelde over wat er in je brein gebeurt en hoe jij je deze fit kunt houden. Naast Erik Scherder hadden nog zeven andere topsprekers die allen in gingen op het thema vitaliteit.

Twee maanden later, op 9 september wilden we deelnemers voorbereiden op het hybride werken. We verwachten dat de nieuwe manier van werken, hybride werken, ook na de zomer zeer relevant zal blijven. Tijdens de tweede editie van de Zomersafari gingen we daarom in op alle ingewikkelde vragen rondom het nieuwe werken. Wederom hadden we een prachtig programma opgesteld met onder andere Rudolph van Veen, Paul Iske, Bas Haring en nog vele anderen.

Ter afsluiting van beide dagen van de Zomersafari werd er een interactieve Bingo gehouden waarbij leuke prijzen gewonnen konden worden. Het leidde tot grappige momenten bij Bingomasters Rob en Joyce.

Misschien vind je dit ook interessant