Door thuiswerken is de behoefte aan een gezonde thuiswerkplek groot. Dit om gezondheidsklachten of nog erger, verzuim te voorkomen. De werkgever moet, op grond van de Arbowet, zorgen voor een ergonomisch verantwoord ingerichte werkplek en de daarbij behorende instructies. Hoe zorg je voor een gezonde thuiswerkplek?

Wat moet je minimaal doen als werkgever?

A&O fonds Gemeenten zet de verplichtingen op een rijtje.

1) Tips voor inrichten thuiswerkplek

Informeer je medewerkers actief hoe zij hun thuiswerkplek het beste kunnen inrichten. Probeer deze informatie zo praktisch en toegankelijk mogelijk aan te bieden. Bijvoorbeeld door middel van een stappenplan, video of een infographic.

Werkplek instellen

2) Checklist

Stuur een checklist naar al je medewerkers aan de hand waarvan zij hun werkplek zelfstandig kunnen controleren. Beschikken ze over een los toetsenboord, een geschikte bureaustoel, staat het bureau op de juiste hoogte afgesteld, is de verlichting op orde enzovoort?

Download hieronder de checklist en de tips om je werkplek goed in te richten zonder bureaustoel of instelbare tafel.

3) Bepaal in overleg welke middelen nodig zijn

Inventariseer aan de hand van de checklist en de eventuele controle welke medewerkers niet beschikken over een geschikte thuiswerkplek en stel aan hen gericht middelen ter beschikking (zoals een los toetsenbord en losse muis of een bureaustoel die momenteel ongebruikt op kantoor staat). Ga hierover in overleg met de medewerker en spreek af wat redelijkerwijs noodzakelijk is.

4) Doorlopende aandacht

Het is voorts belangrijk dat je de komende periode doorlopend aandacht aan de juiste inrichting van de werkplek blijft besteden. Dit kan bijvoorbeeld door wekelijks een bericht op intranet te plaatsen met praktische tips.

Hoe ver je als werkgever precies moet gaan verschilt per situatie en hangt af van wat redelijkerwijs van de werkgever kan worden gevergd. Belangrijk is in overleg te gaan met de medewerker.

Heb je vragen mail naar: gezondwerk@aeno.nl

Stuur een email

Meer thuiswerk tips

Naast de inrichting van ieders werkplek is in beweging blijven belangrijk. Door stilzitten verslechtert de weerstand. Maar hoe doe je dat nu je reguliere sport activiteiten stil liggen? En je je normale wandeling naar OV of fietsrit naar kantoor niet meer maakt?

Zo blijf je bewegen

De mogelijkheden zijn verschillend. Van kleine korte oefeningen gedurende de dag tot intensievere beweegmomenten. We hebben sowieso een aantal rek- en strekoefeningen, maar ook workout video's voor je op een rijtje gezet.

Werkplekinrichting voor de korte termijn

Staat je bureau wel hoog genoeg? Zit je wel rechtop? A&O fonds Gemeenten heeft een overzicht gemaakt met praktische en creatieve tips om thuis op korte termijn er beter bij te zitten en ook om klachten te voorkomen in de toekomst.

Misschien vind je dit ook interessant