Twee groepen nieuwe leerambassadeurs worden dit najaar opgeleid. Een leerambassadeur is een maatje dat collega’s helpt om aan de slag te gaan met een opleiding en eigen ontwikkeling. Wil jij wel leerambassadeur worden? Meld je dan aan!

Ervaringsdeskundigen die goed luisteren

Leerambassadeurs zijn mensen die goed kunnen luisteren, collega’s willen aanmoedigen en positieve ervaringen hebben met bijleren. Er zijn in beide groepen nog enkele plaatsen vrij. Herken jij jezelf hierin? Dan zijn we op zoek naar jou!

Wil je meer informatie? Of wil je de mogelijkheden van deze vrijwilligersfunctie binnen jouw gemeente bespreken? De projectleider Leerambassadeurs Gemeenten, Marc Dorst is bereikbaar via 070 76 300 30.

Opleidingsdagen leerambassadeur
Groep 1 31 oktober en 16 november
Groep 2 28 november en 8 december

Aanspreekpunt

Als leerambassadeur ben je aanspreekpunt voor je rechtstreekse collega’s op de werkvloer. Je doet dit niet vanuit een officiële functie of taak. Leerambassadeurs staan niet in een hiërarchische relatie tot de mensen die ze helpen. Hierdoor ontstaat er een veilige omgeving om over ontwikkeling en toekomstplannen te praten.

Veilige omgeving

Jouw taak als leerambassadeur is een veilige omgeving bieden, zodat collega’s over ontwikkeling en toekomstplannen kunnen praten. Als leerambassadeur:

  • Ben je enthousiast over het onderwerp leren en ontwikkelen
  • Weet je anderen enthousiast te maken en heb je overtuigingskracht
  • Kan je goed naar anderen luisteren, heb je inlevingsvermogen en weet je naar boven te krijgen wat er bij iemand leeft
  • Geef je de moed niet snel op en zet je tot actie aan, zonder het stokje van de ander over te nemen.

De training

Jouw opleiding tot leerambassadeur bestaat uit twee dagen en een terugkomdag. Tijdens deze dagen krijg je trainingen aangeboden die je helpen een goede leerambassadeur te worden. Je wordt getraind op:

  • Gesprekstechnieken en netwerken
  • Allesuitjezelf.nl
  • Hoe maak je jezelf bekend in de organisatie

Daarbij ontvang je een toolbox met filmpje die je kunt gebruiken om jezelf bekend te maken in de organisatie. Tot slot kunnen deelnemers altijd bij ons terecht voor advies, extra training enzovoort.

Al vier groepen opgeleid

Al vier groepen leerambassadeurs zijn sinds 2019 opgeleid en aan het werk. Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en loopbaanontwikkeling draagt bij aan de wendbaarheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Ook in de Cao Gemeenten is dit een speerpunt. Daarvoor zijn een aantal jaar geleden onder andere leerambassadeurs in het leven geroepen.

Praatplaat

Nynke Draaijer volgde een de training Leerambassadeurs en maakte deze praatplaat. Hij is zo goed geworden dat de plaat goed te gebruiken is om bijvoorbeeld aan de collega's uit te leggen hoe de Leerambassadeur werkt. Download de praatplaat in hoge resolutie hieronder. Met dank aan Nynke!

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Misschien vind je dit ook interessant