We krijgen veel enthousiaste reacties binnen over de inspirerende sprekers tijdens onze Winterschool deel 1. We hadden dan ook de topspreker Typhoon! Ook een Winterschool meebeleven? Dat kan op 25 februari. Dan met topgast Charles Groenhuijsen. Meepraten? Gebruik #aenows21 en deel je ervaringen in je socials.

Hendrien Prummel

Inspirerende presentatie: maak van je kwetsbaarheid je kracht💪

Hendrien Prummel, Adviseur Veiligheid en Gezondheid, over Typhoon

Verbinden

Door het grote succes van de A&O Summerschool organiseren wij dit jaar de Winterschool op 28 januari en 25 februari 2021. Onder het motto ‘never change a winning team’ zetten we de geslaagde opzet van de Summerschool voort in een Winterschool met de kwaliteit die je van ons kunt verwachten. Het thema is deze keer verbinden. Een onderwerp dat ons allemaal aangaat en diep raakt. Niet alleen tijdens de coronaperiode maar ook in de toekomst waarin de inhoud van werk fundamenteel verandert.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Aanmelden

Meld je hier aan voor de Winterschool 2021 van 25 februari. Als je toch bezig bent, nodig dan je collega’s uit om mee te doen. Verbinden doe je nu eenmaal samen!

Na aanmelden ontvang je een bevestigingsmail in je mailbox (check altijd even je spam als je niks ziet verschijnen). Voor aanvang van het event sturen we je nog een bevestigingsmail met de laatste nodige gegevens.

Aanmelden op LinkedIn

Als je je hierboven hebt ingeschreven, meld je dan ook aan op het Winterschool event op LinkedIn. Zo kan je zien wie er nog meer naar de Winterschool van 25 februari komt. Ook krijg je via LinkedIn een melding als de Winterschool start en vind je daar allerlei extra informatie in de aanloop en gedurende de eventdag.

Verbinden

Door het coronavirus zijn in een snel tempo bijna al onze fysieke ontmoetingen, trainingen, vergaderingen, netwerkbijeenkomsten vervangen door virtuele sessies. We ervaren aan den lijve wat dit met ons doet en staan dagelijks voor dezelfde vragen als:

 • Hoe houd je contact met collega’s, medewerkers, relaties, maar ook familie en vrienden?
 • Hoe onderhoud je je netwerk?
 • Hoe coach of geef je leiding op afstand?
 • Hoe nemen we nieuwe collega’s aan?
 • Hoe blijven we in contact met de inwoner die het in deze tijd ook lastig heeft?

Kortom, verbinden is daarom zeker nu het werkwoord waar het omgaat. Niet alleen in coronatijd maar ook in de toekomst waarin transities als digitalisering en kunstmatige intelligentie zorgen voor fundamentele vernieuwingen ook in het werk bij de gemeente.

Aenows21 5
Aenows21 7
Aenows21 10
Aenows21 12
Aenows21 11
Aenows21 6

Voor wie

Alle ambtenaren werkzaam bij gemeenten of gemeentelijke organisaties (zoals veiligheidsregio’s, GGD’s, kredietbanken, gemeenschappelijke regelingen, enzovoort) zijn van harte welkom!

Waarom

De Winterschool is een event dat je op een leuke en ontspannen wijze laat reflecteren op je verbindende kwaliteiten. Ook geeft de Winterschool je de nodige inspiratie, praktische tips en handvatten. De Winterschool heeft tot doel jouw werk leuker, beter en makkelijker te maken, zodat jij je inwoners, de samenleving en uiteindelijke de hele maatschappij beter kan ondersteunen.

Wanneer

Do 25 februari 2021 09.00 - 14.00

Kosten

Aan deze dag zijn geen kosten verbonden.

Digitaal platform

Voor deze dagen wordt gebruik gemaakt van speciaal A&O fonds Gemeenten online platform. Voor dit platform hoeft geen apart account aangemaakt te worden. Via je account bij A&O fonds Gemeenten kun je straks eenvoudig inloggen in de Winterschool.

Winterschool 2021 twee dames banner

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Op 25 februari gaat onze tweede dag van de Winterschool 2021 van start. Onze fantastische hosts Minchenu Maduro en Rob Koops nemen je, ieder op hun geheel eigen wijze, mee door het programma van De Winterschool. Topspreker Charles Groenhuijsen verzorgt de keynote op deze dag en vertelt over zijn boek: Optimisten hebben de hele wereld.

Veel programmaonderdelen zijn al bekend en vind je hieronder maar de komende tijd schaven we nog aan de invulling, uitwerking en indeling. Er kunnen dus nog aanvullingen en aanpassingen volgen. Houd er ook rekening mee dat alle informatie – mede vanwege corona - onder voorbehoud is.

AO Winterschool 2020 Programmaschema
Winterschool 2020 Tijdschema

Programma

Na de plenaire hoofdspreker volgen twee rondes met interactieve workshops van zeer ervaren trainers. Aanmelden doe je gewoon voor het hele event en bepaalt pas op het event zelf welke sessies je wilt bijwonen. Voor die workshops hoef je je dus niet specifiek aan te melden.

Tussendoor wisselen van sessie tijdens het event kan ook nog. Naast de workshops kun je mee doen aan chats en videobellen met andere deelnemers. We sluiten af met - voor wie dat leuk vindt - De Winterschool Bingo waarmee je hele coole prijzen kan winnen.

Toptrainers

De volgende toptrainers staan klaar om van de Winterschool een groot succes te maken:

 • Martijn Aslander: een verbinder en netwerker pur sang.
 • Japke-d. Bouma: weet je altijd weer te verrassen met wat je met je taal en tekst kan bereiken.
 • Hélène Oosterhuis: weet alles af van hoe je online goed contact maakt met die collega, je leidinggevende of juist die inwoner.
 • Aaltje Vincent: heeft zich verdiept in het nieuwe solliciteren op afstand.
 • Steven Pont: is een specialist als het om miscommunicatie gaat en het belang van elkaar blijven begrijpen.
 • Mimoun Oaïssa: praat je helemaal bij over storytelling, pitchen, presenteren en overtuigen in een digitale wereld.
 • Pepijn Louisse: Praktische workshop zodat je lekkerder in je vel gaat zitten.

Meer details over het programma van de Winterschool zien? De komende weken vullen we het programma verder aan. Ga naar de tweede tab Programma bovenaan deze pagina of klik op de knop hieronder.

Winterschool Minchenu Maduro

Host 1 - Minchenu Maduro

"Hoe krijg je mensen aan het leren?". Die vraag is een rode draad in de loopbaan van Minchenu. Haar overtuiging: je krijgt mensen pas in beweging en krijgt binding als ze zich gerespecteerd weten. Als ze voelen dat hun bijdrage er werkelijk toe doet. Die overtuiging is de basis van al haar werk: als pedagoog, als trainer en als spreker en dagvoorzitter. Op hogescholen en in gevangenissen, op conferenties en in ministeries.

Winterschool Robs koops

Host 2 - Rob Koops

Rob luistert, inspireert en relativeert. Hij stelt de juiste vragen. Soepel en energiek. Een goede mix van inhoud, enthousiasme en humor. Zo zorgt hij voor verbinding in de zaal. Als bestuurskundige is Rob van nature nieuwsgierig. Van passend onderwijs, projectmanagement, biomimicry, burgerparticipatie, LEAN, vluchtelingenbeleid tot gezonde voeding. Hij verdiept zich graag in de meest uiteenlopende onderwerpen. Als dagvoorzitter heeft Rob honderden bijeenkomsten in goede banen geleid. Met als hamvraag: wat gaat de inwoner, cliënt of consument merken van deze bijeenkomst?

Charles Groenhuijsen sprekers

Spreker Charles Groenhuijsen - Optimisten hebben de hele wereld

25 februari 2021

Charles Groenhuijsen bekend vooral van zijn tijd als Amerika correspondent bij de NOS en nu als presentator van Op1, schreef onder andere het boek: Optimisten hebben de hele wereld.Groenhuijsen wil met zijn boek aantonen dat er heel veel goed gaat in de wereld. Ondanks uitdagingen als ongelijkheid en de klimaatcrisis. Toch zijn veel burgers bang. Ze verliezen controle en vertrouwen. Elke keer weer blijkt dat veel toehoorders bij lezingen aangenaam verrast zijn als Groenhuijsen uitlegt wat er allemaal goed gaat in de wereld op gebieden als innovatie, armoede, veiligheid, gezondheid, onderwijs en ondernemerschap. Hij is van mening dat er veel reden is om opgewekt naar de toekomst te kijken!
Achtergrond

Charles Groenhuijsen begint zijn carrière als redacteur bij de Volkskrant. In 1983 stapt hij over naar de NOS. Daar is hij aanvankelijk algemeen verslaggever. In 1986 vertrekt hij naar de Verenigde Staten waar hij Amerika-correspondent wordt voor het NOS Journaal. In 1989 komt hij terug en werkt als presentator en programmamaker voor NOS-Laat, Het Capitool en NOVA. In 1996 wordt hij opnieuw Amerika-correspondent voor het NOS Journaal. Sinds 2007 is hij freelance spreker, schrijver en presentator. Hij is een van de presentatoren van Op1 en hij is een graag geziene gast bij Pauw, Jinek en Radio1.

TOPTRAINERS

Pepijn louisse website AO

Pepijn Louisse – In verbinding blijven met jezelf

We zien het bij onszelf en onze collega’s; het is lastig om enthousiast te blijven tijdens de crisis door thuisonderwijs, verdwijnende sociale contacten en die drukke baan die maar doorgaat. Deze praktische workshop van Pepijn Louisse helpt je weer lekkerder in je vel zitten en het leven met plezier tegemoet te zien. In zijn workshop gaat Pepijn in op:

 • hoe je in verbinding kan blijven met jezelf
 • hoe je kunt omgaan met negatieve gedachten en gevoelens
 • welke factoren jou energie geven en welke niet

Als projectleider Vitaliteit bij het A&O fonds Gemeenten en eigenaar van het platform Aanpakkers.net streeft Pepijn er naar om het beste uit werkende mensen te halen. Waar je ook werkt, wat je ook doet, iedereen heeft zijn eigen grenzeloze potentie. Zowel organisaties als medewerkers worden er gelukkiger en krachtiger van als deze potenties optimaal worden benut.

Winterschool Mimoun Ouissa

Mimoun Oaïssa - Verbindend en krachtig communiceren in een digitale wereld

Of het nou face-to-face is of online; om te verbinden zijn luisteren en je inleven in de ander natuurlijk onmisbare kwaliteiten. Maar het is minstens even belangrijk om jezelf en je eigen verhaal krachtig neer te kunnen zetten. In dit energieke en interactieve Webinar van acteur en storyteller Mimoun Oaissa, krijg je vele handige technieken en tips om je eigen persoonlijkheid en verhaal nog krachtiger over de bühne te brengen. Aan de hand van fragmenten, oefeningen en even herkenbare als geestige voorbeelden, leer je in hoog tempo praktische tips die je onder meer kunt benutten in presentaties, vergaderingen en onderhandelingen. Zaken die in dit webinar aan bod komen zijn onder meer

 • Hoe straal je autoriteit uit, zonder autoritair over te komen?
 • Hoe elimineer je mentale obstakels die een krachtige uitstraling in de weg zitten?
 • Hoe kun je zorgen dat je niet van je stuk raakt van dominant gedrag?

En verder natuurlijk de onderwerpen die jij en/of andere deelnemers naar voren brengen tijdens de Q&A. Doe mee en verbeter in zestig minuten jouw Communication Intelligence! Communication Intelligence: Verbindend en krachtig communiceren.

Winterschool Japke Bouma

Japke-d. Bouma - Contact maken draait om begrijpelijk taalgebruik

Alles in het leven draait om taal dus ook alle gesprekken die we voeren met de inwoners van onze gemeenten en die maken we soms best ingewikkeld. Want waarom zeggen we bijvoorbeeld verbinding zoeken in plaats van dat we graag even met de inwoner willen bellen of mailen? Aan de hand van de top 10 van het beste jargon vertelt Japke hoe je zoveel mogelijk valkuilen kunt vermijden, zodat de lezer je blijft begrijpen en je echt contact kunt maken met elkaar.

Gebruik de taal die je in het dagelijks leven ook gebruikt, dan begrijpen mensen wat je bedoelt. Japke heeft een scherp gevoel voor humor en gebruikt dat op een zeer onderhoudende manier in haar workshop. Iedereen die op een kantoor werkt, of nu juist thuiswerkt vanwege corona, zal veel herkennen in haar bijdrage. Ze houdt je een spiegel voor waardoor je ook op een andere manier naar je werk en je collega’s gaat kijken.

Aaltje Vincent close1

Aaltje Vincent - Het nieuwe solliciteren op afstand

Welk beeld over de organisatie krijgt de sollicitant over jouw gemeente zodra het videogesprek begint? Heb je je goed voorbereid? Hoe creëer je in een gesprek dat op kantoor al lastig is ook op het scherm een gelijkwaardige relatie? De sollicitant gerust stellen, aan je eigen zelfvertrouwen werken als selecteur en goede gesprekstechnieken leren, daar draait het om in deze super praktische workshop. werven vanuit het perspectief van de sollicitant. Het is de vertaling van decennialang werken met tienduizenden sollicitanten naar succesvoller, kandidaat gericht recruiten. Deze nieuwe impuls in het bruggen slaan tussen selecteurs en sollicitanten, vindt Aaltje geweldig! Haar kracht zit in haar vaste overtuiging dat ieder mens talent heeft en beheerst de kunst dit talent bloot te leggen om het vervolgens te ‘vermarkten’.

Winterschhol Steven Pont

Steven Pont - Miscommunicatie en samenwerking

Samenwerking struikelt niet op onenigheid over de inhoud maar wel op verschillende visies op de relatie. Bij Steven Pont leer je waar het fout gaat en hij helpt je met vijf praktische tips om ook bij lastige relaties te komen tot een goede werkverhouding. Elk gedrag is immers logisch, de situatie bepaalt hoe iemand op je reageert en hoe jij op die ander reageert. Met begrip voor elkaar en elkaar goed horen kom je een heel eind. Samen werken aan de kwaliteit van de relatie en gelijkwaardigheid bepalen het succes van samenwerking op het werk. Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, systeemtherapeut en voormalig onderwijzer. Hij geeft lezingen, trainingen en workshops voor organisaties (onder andere over de systeemtheorie, miscommunicatie en samenwerken), scholen en instellingen (onder andere over het pedagogisch klimaat).

Winterschool Helene Oosterhuis

Hélène Oosterhuis - De zes geheimen van verbinding

Op dit moment heb je misschien weinig mensen om je heen. Je werkt immers thuis en ziet je collega’s, vrienden en familie misschien niet meer op dagelijkse basis. Dat kan best eenzaam zijn. Waarom is verbinding toch zo belangrijk voor ons?

In deze interactieve inspiratiesessie kun je profiteren van de zes geheimen van verbinding. Je ontdekt waarom verbinding zo belangrijk is en je krijgt praktische tips. Vergroot je impact op jezelf en de ander en ervaar wat echte verbinding doet. Zorg dat je een houten knijper hebt, want dit gaat je een mooi inzicht geven.

Winterschool Martijn Aslander

Martijn Aslander - Digitale fitheid van de thuiswerker

Wanneer de informatiestromen niet op orde zijn, kost je dat veel tijd, inspiratie en werkplezier. Hoe zorg je er nou voor dat jij op de allerbeste manier toegang hebt tot de informatie op het werk? En dat jij jouw sociale kapitaal en informatievermogen op een goede manier inzet? Want daarmee bereik je ook op afstand het beste resultaat. De missie van Martijn is om er voor te zorgen dat alle thuiswerkende gemeenteambtenaren in Nederland leren om de informatie die beschikbaar is toegankelijk te maken en op de juiste manier in te zetten. Zodat je het digitale werkgereedschap onder de knie krijgt. Martijn Aslander is stand-up filosoof, bekend spreker en schreef al diverse boeken over dit onderwerp. Leuke feitje: Hij bouwde handmatig het grootste hunebed ter wereld.

Aanmelden

Meld je hier aan voor de Winterschool 2021. Vergeet niet het event ook te reserveren in je eigen agenda. En als je toch bezig bent, nodig dan je collega’s uit om mee te doen. Verbinden doe je nu eenmaal samen!

Na aanmelden ontvang je een bevestigingsmail in je mailbox (check altijd even je spam als je niks ziet verschijnen). Voor aanvang van het event sturen we je nog een bevestigingsmail met de laatste nodige gegevens. Als je meer dan twee workshops wilt zien, kun je je ook aanmelden voor beide data.

Om Winterschool 2021 te promoten biedt A&O je een serie campagnebanners aan die je eenvoudig kunt kopiëren en opslaan. De banners zijn vrij bent te gebruiken voor presentaties, intranet, social media, nieuwsbrieven of website artikelen.

Winterschool 2020 smalle strook twee dames

Pixels: 2000 X 344 (72 dpi)
Klik met je rechtermuisknop op de banner en selecteer: afbeelding opslaan als.

Winterschool 2020 smalle strook ellebooggroet

Pixels: 2000 X 344 (72 dpi)
Klik met je rechtermuisknop op de banner en selecteer: afbeelding opslaan als.

Winterschool 2020 Rechthoek tweedames Agenda

Pixels: 2160 X 800 (72 dpi)
Klik met je rechtermuisknop op de banner en selecteer: afbeelding opslaan als.

Winterschool 2020 Rechthoek ellebooggroet Agenda

Pixels: 2160 X 800 (72 dpi)
Klik met je rechtermuisknop op de banner en selecteer: afbeelding opslaan als.

Winterschool 2020 Rechthoek 600px tweedames Nieuwsbrief

Pixels: 600X 222 (72 dpi)
Klik met je rechtermuisknop op de banner en selecteer: afbeelding opslaan als.

Winterschool 2020 smalle strook ellebooggroet

Pixels: 600X 222 (72 dpi)
Klik met je rechtermuisknop op de banner en selecteer: afbeelding opslaan als.

Winterschool 2021 Social media 1200 X 628 Mimoun Oaissa

Pixels: 1200 X 628 (72 dpi) - Mimoun Oaissa
Klik met je rechtermuisknop op de banner en selecteer: afbeelding opslaan als.

Winterschool 2021 1200 x 628 Helene Oosterhuis

Pixels: 1200X 628 (72 dpi) - Hélène Oosterhuis
Klik met je rechtermuisknop op de banner en selecteer: afbeelding opslaan als.

Winterschool 2021 1200 X 628 Japke Bouma

Pixels: 1200X 628 (72 dpi) - Japke Bouma
Klik met je rechtermuisknop op de banner en selecteer: afbeelding opslaan als.

Winterschool 2021 1200 X 628 Martijn Aslander

Pixels: 1200X 628 (72 dpi) - Martijn Aslander
Klik met je rechtermuisknop op de banner en selecteer: afbeelding opslaan als.

Winterschool 2021 1200 X 628 Steven Pont

Pixels: 1200X 628 (72 dpi) - Steven Pont
Klik met je rechtermuisknop op de banner en selecteer: afbeelding opslaan als.

Winterschool 2021 1400 X 410 01

Pixels: 1400X 410 (72 dpi) - Typhoon
Klik met je rechtermuisknop op de banner en selecteer: afbeelding opslaan als.

Winterschool 2021 1400 X 410 02

Pixels: 1400X 410 (72 dpi) - Charles Groenhuijsen
Klik met je rechtermuisknop op de banner en selecteer: afbeelding opslaan als.

Misschien vind je dit ook interessant